De Sărbători, oamenii foloseşte cuvinte preţioase

De exemplu, mă pregăteam să ies din librărie cu nişte treburi. Tocmai atunci intră timid un cuplu cu priviri uimit rotitoare. Mă opresc din drum şi îi întreb dacă îi pot ajuta cu ceva. Da, zic ei luminaţi, vrem o carte cu pinguini. Caut prin enciclopedii, dar ştiţi cum se întâmplă în situaţii de-astea: puteam să le înşir mai multe mamifere decât ştiau ei să pronunţe, mai puţin blestemaţii de pinguini. Încercaţi o carte cu elefanţi, le sugerez galant, diferenţele sunt insesizabile. Ea râde cu poftă, el se foieşte masculin. Depăşesc momentul cu Aventurile lui Apolodor. Gellu Naum a scris şi ilustrat cadoul ideal cu pinguini. El e sceptic, ea e încântată. Simt un uşor sentiment de nerăbdare, aşa că orientez discuţia spre deznodământ. Cine este, totuşi, atât de amarnic pasionat de pinguini? A, îmi răspunde el, băieţelul nostru care are numai doi ani jumate. Şi-mi povesteşte cum le-a cerut ăl mic o carte cu pinguini. Când i-a imitat pronunţia micuţului puteam să jur că ăla-i spusese, de fapt, altceva, în genul „cară-te pinguinule!”, interpretat avantajos drept: carte pinguini. Mândru de băieţelul lui, tăticul oftează concluzia: rămâi SIDEFAT de ce sunt în stare copiii de azi! Analizez repede: sidefat vs. siderat. Evit o comoţie la cap, ma scarpin discret la ceafă şi privesc visător pe geam: sidefat, siderat, sidefat. Da, corect! Apoi, mămica zice şi ea ceva de genul că n-au găsit nimic pe tema asta în Carrefour, dar pronunţă aşa: carefour. Pentru mine e prea mult. Nu ştiu alţii cum sunt, dar eu am devenit hipersensibil la genul ăsta de umor involuntar. Îi salut afabil şi plec. Nu au cumpărat nimic.

Reclame

3 responses to this post.

 1. Posted by june song on 20/12/2009 at 23:35

  Cara-te pinguinule sidefat, care four(i) de srbatori cuvintele pretioase din mintea parintilor!

  Răspunde

 2. Posted by indiscreta on 24/12/2009 at 10:46

  Of, cum nu te culturalizezi la teveu, altfel ai fi stiut ca „sidefat” a fost „omologat” de catre plictisitorii aia de trofin si uscat. adica eva lor ramanea deseori sidefata, in fata desteptaciunii altora! Omul tau doar a „citat din clasicii contemporani”, asteptandu-se sa reactionezi amuzat poate. dar nu mai ai pic de simt de-asta umoristic. off

  Răspunde

 3. Posted by Vera Eichman on 31/12/2009 at 00:39

  uff! in loc sa te bucuri ca ai avut marea sansa de a avea in fata o familie clasica de tampiti din Romania, care se bucura sincer de realizarile copilului lor, si care culmea in loc sa cumpere copilului lor cine stie ce trenulet cantator sau cine stie ce prostii de stricat dintii si mintea, chiar vroiau sa cumpere o carte despre pinguini, tu ai fost suficient de sfidator cu ei, cu un aer superior le`ai recitat o gramada de mamifere si i`ai descurajat astfel.

  Răspunde

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: